Vad kostar papptak?

När det gäller kostnaderna för papptak, så måste man först av allt skilja på underlagspapp och ytpapp. Underlagspapp används ofta som underlag till det ”riktiga” taket i plåt, tegel, betong – eller papp. Underlagspapp är betydligt billigare än ytpapp. Det kan ibland vara svårt att jämföra priser för olika typer av takpapp, då de inte alltid har samma bredd. I vanliga fall ska det dock inte vara några problem att hitta ett pris per kvadratmeter, för att på så sätt kunna göra en rättvisande bedömning av vilket alternativ som är billigast. Men kom ihåg att den takpapp som är billigast inte alltid har lika lång livslängd som dyrare alternativ, vilket gör att kostnaden sedd till takets hela livslängd inte nödvändigtvis behöver bli lägre bara för att du valt billig takpapp.

papptak

Lägga själv eller anlita firma?

Kostnaden påverkas också av huruvida du anlitar professionella takläggare eller inte. Att lägga papptak själv är absolut ingen omöjlighet om man är någorlunda händig, och då rekommenderas i första hand självhäftande takpapp. Men även takpapp som spikas fast är relativt enkelt att lägga själv. En nackdel är dock att om det blir något fel på takläggningen så har man enbart sig själv att skylla, medan en seriös takläggningsfirma givetvis tar på sig ansvaret att rätta till sina misstag utan extra kostnad för dig. Priset för att anlita en takläggningsfirma varierar, timpriset brukar ligga mellan 400 och 700 kronor. Hur många timmar arbetet sedan tar beror på takets storlek, men det normala är en till två arbetsveckor, där en arbetsvecka är 40 timmar lång. Kostnaden för både arbetskraft och takpapp kan sägas ligga mellan 200 och 450 kronor per kvadratmeter. Att hitta både takpapp och takläggare i Stockholm för 200 kronor per kvadratmeter är dock inte helt sannolikt, och risken är då att både takpappens och arbetskraftens kvalitet inte är den allra bästa. I stället bör man räkna med att det kommer att kosta en bit över 300 kronor per kvadratmeter.

Arbetskostnaden är dock, som sagt, en del av kostnaden för ett nytt papptak man kan undvika. Takpapp är också ganska billigt, och priset per kvadratmeter är oftast lägre än arbetskostnaden. Underlagspapp är billigt, och det är ytpappen som står för den huvudsakliga kostnaden för ett papptak. Priset varierar där beroende på kvalitet, men ligger vanligtvis en bit över 100 kronor per kvadratmeter. Att välja rätt ytpapp är dock inte alltid det lättaste, och det krävs att man läser på en del för att man ska kunna välja rätt. Den billigaste ytpappen kommer antagligen att ha flera års kortare livslängd än ett lite dyrare alternativ. En annan viktig faktor att ta med i beräkningarna är hur mycket underhåll takpappen kommer att kräva. Det finns takpappsvarianter som inte kräver underhåll, vilket ytterligare sänker kostnaderna. Men givetvis är det så att även ett underhållsfritt papptak får ökad livslängd om man tar väl hand om det.